Cirkevní hodnostári vinšujú k Vianociam radosť z narodenia Ježiša

14.12.2007 Prešov

Prešov 14. decembra (TASR) - Duchovnú radosť z narodenia Ježiša Krista, Božieho syna, želajú Prešovčanom a všetkým ľuďom dobrej vôle vo svojom vyhlásení k Vianociam 2007 cirkevní hodnostári z Prešova.
Posolstvo prijali na stretnutí vo štvrtok 13. decembra na Arcibiskupskom úrade Pravoslávnej cirkvi na Slovensku v Prešove pravoslávny arcibiskup prešovský a Slovenska Ján, gréckokatolícky prešovský eparcha Ján Babjak a senior prešovského seniorátu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) Ján Bakalár.
Vo vyhlásení pripomínajú, že "kresťania poznajú, čo je podstatou Vianoc". Je to narodenie Božieho syna, ktorý "prišiel na svet preto, aby nás vykúpil". Zároveň ostro protestujú proti "diabolskej taktike sveta, ktorá sa snaží aj to najsvätejšie prekrútiť a vytrhnúť zo sŕdc ľudí". Reagujú tak na skutočnosť, že sa na billboardoch objavil nadpis Diabolské Vianoce. "Hoci je to propagácia jedného koncertu, pre nás kresťanov je to urážka, lebo Božiu lásku, ktorá prichádza na svet, aby človeka oslobodila od zlého, dávajú do nezmyselného a protirečiaceho spojenia: Diabolské Vianoce, " konštatujú. Varujú pred znížením najkrajších a najšľachetnejších kresťanských sviatkov "iba na rovinu pôžitkov, bohatého jedla a drahých darčekov".
Adresátom vyhlásenia pripomínajú: Nedajte sa oklamať. Kresťania majú pamätať na to, že vianočnými sviatkami oslavujeme Božiu lásku Ježiša Krista, nášho Vykupiteľa, on je podstatou Vianoc. Posolstvo uzatvárajú slovami, že "bez pokánia a nápravy vo svojom živote nenájdeme cestu k betlehemským jasličkám a k Spasiteľovi Kristovi".
Cirkevní hodnostári želajú Prešovčanom a všetkým ľuďom dobrej vôle pevné zdravie, pokoj duši a kresťanskú lásku v novom roku 2008.
Ekumenické predvianočné posolstvo biskupov sídliacich v Prešove je viacročnou tradíciou. Druhý rok medzi nimi chýbal biskup Východného dištriktu ECAV, keďže sa zatiaľ nepodarilo zvoliť nástupcu Igora Mišinu po jeho abdikácii v novembri 2006.
 

Vyberte región